Όλα τα άρθρα του/της Σωτηρία Τακτικού

Σχετικά με Σωτηρία Τακτικού

Η Σωτηρία Τακτικού γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Ολοκλήρωσε τις 4ετές σπουδές Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Βαθμό Άριστα, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2005. Tο 2007 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο (University of Central Lancashire- UCLAN) στην Αγγλία. Στο ίδιο διάστημα διακρίθηκε Πανελληνίως με Υποτροφία ‘Αριστούχου Πτυχιούχου’ που της χορηγήθηκε από το Ίδρυμα ‘Λίλιαν Βουδούρη’ Αττικής.

Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογής

limit1  Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογή

       1. Σε τι χρησιμεύουν τα όρια

 

  • Η θέσπιση ορίων είναι μια διαδικασία που διαρκεί σε όλη μας τη ζωή. Είναι μια διαδικασία που συνοδεύεται από δοκιμασίες και λάθη και την οποία έχουν ανάγκη τα παιδιά. Το όριο είναι Αγάπη, είναι φροντίδα και συνιστά μια υπεύθυνη και ώριμη στάση των γονέων προς το παιδί.
  • Καταρχήν, τα όρια παρέχουν ασφάλεια. Οι γονείς που θέτουν σωστά όρια βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη σε εκείνους και στον εαυτό τους παρέχοντας σαφή μηνύματα διαπαιδαγώγησης. Ασφαλώς η θέσπιση των ορίων από την πλευρά των γονιών σημαίνει αυτόματα και την τήρηση πρώτιστα από τους ίδιους.
  • Τα όρια ΔΕΝ σημαίνουν υπερπροστασία και στέρηση της ελευθερίας. Αντιθέτως τα σωστά όρια πλάθουν αυτοδύναμα παιδιά.

Συνέχεια ανάγνωσης Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογής

«Η κρίση των διαζυγίων». Γιατί τόση ένταση στις σχέσεις..

 

diazigio-708_0

Η εμμονή  να αλλάξουμε τον σύντροφό μας…

Της Τακτικού Σωτηρίας MSc Κλινικής Ψυχολόγου- Παιδοψυχολόγου

Ποιά είναι άραγε η αιτία των τόσων αποτυχημένων γάμων στις μέρες μας ;Τα διαζύγια αλλά και οι κρυφές «παράνομες» σχέσεις θέτουν ένα νέο επίπεδο ανάλυσης για το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων. Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των χωρισμών σηματοδοτεί την εποχή όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμβιώσουν και να συζήσουν. Αδυνατούν να διαχειριστούν, από κοινού, καταστάσεις, δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού ή απλούστερα δεν θέλουν να «έχουν κάποιον πάνω από το κεφάλι τους».

Πώς μπορούν να εξηγηθούν όλα τα παραπάνω ; Μήπως η «κρίση των διαζυγίων» είναι άλλη μία κρίση, λογικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που διέπει όλο τον κόσμο; Ή μήπως η αιτία είναι κάτι ανώτερο των οικονομικών, όπως για παράδειγμα μία τάση των ανθρώπων για εξουσία;

Συνέχεια ανάγνωσης «Η κρίση των διαζυγίων». Γιατί τόση ένταση στις σχέσεις..

Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους πλήττουν την υγεία μας καθημερινά. Μην τα αγνοείτε!

 

imagesΤης Σωτηρίας Τακτικού MSc Κλινικής Ψυχολόγου Παιδοψυχολόγου

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η καρδιά μου θα σπάσει» όταν έχουμε άγχος, αλλά και «νιώθω ένα βάρος στο κεφάλι μου» ή «δε μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ» σε περιόδους θλίψης, είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά παραδείγματα που δείχνουν την άμεση και άρρηκτη σχέση που έχει η ψυχική μας κατάσταση με το σώμα μας.

Άγχος και σωματικά συμπτώματα

Αν παρατηρήσουμε πότε γίνονται πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα που μας προκαλούν δυσφορία, θα δούμε ότι αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους. Όταν νιώθουμε άγχος, το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) ενεργοποιείται, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον «κίνδυνο». Η εγρήγορση για δράση επιτυγχάνεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς και την ένταση των μυών. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας.

Ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένες ποσότητες άγχους, ενώ, όταν τα επίπεδα του άγχους μεγαλώνουν δραματικά, τα δυσάρεστα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα.

Συνέχεια ανάγνωσης Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους πλήττουν την υγεία μας καθημερινά. Μην τα αγνοείτε!

Παιδοψυχολογία

visitcartΗ Παιδοψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που επικεντρώνεται στο νου και τη συμπεριφορά των παιδιών, από την προγεννητική ανάπτυξη έως και την εφηβεία. Συγκεκριμένα, ο κλάδος της Παιδοψυχολογίας ερευνά την νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε αυτόν τον κλάδο περιλαμβάνουν την γενετική, την ανάπτυξη της γλώσσας, την προσωπικότητα, τους ρόλους των φύλων, τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο ρόλος του Παιδοψυχολόγου είναι διττός καθώς εστιάζεται στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την ενδεχόμενη ψυχοπαθολογία του. Λανθασμένα ο ρόλος του παιδοψυχολόγου είναι συνυφασμένος μόνο με την ψυχοπαθολογία. Η επιστήμη της Παιδοψυχολογίας περιλαμβάνει τον αξιοσημείωτο κλάδο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας(Child Development) όπου και διερευνάται η ανάπτυξη του ατόμου από την στιγμή της σύλληψης και την εμβρυακή έως και την εφηβική ηλικία.

Σε κάθε περίοδο της ζωής του το παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες – σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο, γι’ αυτό και διενεργείται επιστημονική έρευνα σε όλες τις επιμέρους αναπτυξιακές ηλικίες- στάδια. Μέσα από την κατανόηση όλων αυτών των παραγόντων, λοιπόν, ο Αναπτυξιακός Παιδοψυχολόγος είναι επιστημονικά καταρτισμένος ώστε να στηρίξει ουσιαστικά το άτομο που τον χρειάζεται- να διαμορφώσει κατάλληλα το περιβάλλον- ενισχύοντας την ομαλή γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και κατ’ επέκτασιν την ανάπτυξη των κοινωνικών του σχέσεων.

Κατά δεύτερον, η επιστήμη της Παιδοψυχολογίας εστιάζεται στον τομέα της Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού (Child Psychopathology). Η ψυχοπαθολογία του παιδιού είναι η εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Η Διαταραχή Συμπεριφοράς, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) (αυτισμός, asperger κ.ά) είναι παραδείγματα της παιδικής ψυχοπαθολογίας. Ο πλήρης κατάλογος των επίσημων διαγνωστικών κωδικών και η ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών της υγείας μπορεί να βρεθεί στο DSM IV TR (εγχειρίδιο διαφορικής διάγνωσης).

Συνεπώς, ο ρόλος του επιστημονικά καταρτισμένου Παιδοψυχολόγου είναι διττός. Εστιάζεται τόσο στην ανάλυση και ομαλή ανάπτυξη της πολύπλευρης προσωπικότητας του παιδιού (προληπτική παρέμβαση), όσο και στην διάγνωση και θεραπεία της ενδεχόμενης Ψυχοπαθολογίας του (ψυχοθεραπεία).

Τα προσόντα και η κατάρτιση του Παιδοψυχολόγου

Οι παιδοψυχολόγοι συμπληρώνουν βασικό πτυχίο στην Ψυχολογία από αναγνωρισμένο ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π και κατόπιν μεταπτυχιακή εξειδίκευση και κατάρτιση που περιλαμβάνει κλινική πρακτική άσκηση με εποπτεία.

 

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους.

%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82Οι γονείς συνηθίζουν να επαινούν τα παιδιά τους για όλα όσα κάνουν με επιτυχία, θεωρώντας πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να τα επιβραβεύσουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μάλιστα πως ο υπερβολικός και σε λάθος κατεύθυνση έπαινος, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Η Carol Dweck , καθηγήτρια ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Stanford, ερευνά εδώ και 40 χρόνια το πώς «επιτυγχάνουν» οι άνθρωποι και ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην επιτυχία αυτή. Τα τελευταία 14 χρόνια ασχολείται στο πλαίσιο αυτό, με το πώς ο έπαινος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των παιδιών σε διάφορους τομείς.

Συνέχεια ανάγνωσης Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους.

Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν μόνα τους τον εκφοβισμό-Bullying

no-bullying-circle

Η δύναμη της ομάδας στο Bullying!

«Η ανάγκη να ανήκεις σε μια ομάδα»

 Ας δούμε τι δύναμη έχει η ομάδα στο bullying. Όλοι αντλούμε ικανοποίηση με το ανήκουμε σε μια ομάδα. Ειδικά στα παιδιά η ανάγκη αυτή είναι ισχυρότερη.

Στις πρώτες μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τις διαφορές μεταξύ τους. Στα χρόνια του δημοτικού τα παιδιά αρχίζουν να σχηματίζουν ομόφυλες παρέες διαχωρίζοντας τον κόσμο τους σε «αυτούς» και «αυτές».

Ενώ η ομαδοποίηση κατά φύλο είναι χαρακτηριστική, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ομάδων στις οποίες τα παιδιά κατατάσσονται . όπως για παράδειγμα στην «δημοφιλή» ομάδα ή στην ομάδα των «απέξω».

Συνέχεια ανάγνωσης Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν μόνα τους τον εκφοβισμό-Bullying

Εφηβική Ψυχοθεραπεία

Οι έφηβοι για να μπορέσουν σήμερα να ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο κοινωνικό γίγνεσθαι χρειάζεται να αποκτήσουν νέες δεξιότητες: Να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην ρευστότητα του περιβάλλοντος, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους, να διατηρούν την μοναδικότητά τους ακόμα και αν εντάσσονται σε διαφορετικές ανθρώπινες ομάδες.

Συχνά ο έφηβος απομονώνεται, παρουσιάζεται θλιμμένος ή επιθετικός, αμφισβητώντας τις πεποιθήσεις και στάσεις των γονέων του. Μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στο να γίνει αποδεκτός από τους συνομήλικους του ή να μιμείται κάθε είδους συμπεριφορά και εμφάνιση προκειμένου να κερδίσει την αποδοχή τους. Μπορεί να εμφανίσει πτώση στην σχολική του επίδοση, σύγχυση, έλλειψη προσανατολισμού, αλλά και να απομακρυνθεί από τους γονείς του.

Για να μπορέσει ο έφηβος να σχηματίσει μια υγιή και σταθερή ταυτότητα, πρέπει να ανήκει σε ένα υγιές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον. Για να επιτευχθεί η υγιής αυτονόμησή του απαιτείται οι γονείς να αναπτύσσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και να είναι οι ίδιοι υγιείς προσωπικότητες με προσωπικό νόημα ζωής.

Η εφηβική ψυχοθεραπεία προϋποθέτει ξεκάθαρους κανόνες ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης, εκτίμησης και αποδοχής. Η ψυχοθεραπεύτρια δημιουργεί ένα λειτουργικό πλαίσιο το οποίο θα μπορεί ο έφηβος να μεταφέρει στην ζωή του, αναλαμβάνοντας την προσωπική του ευθύνη.

Οι επιμέρους στόχοι της ψυχοθεραπείας είναι οι εξής :

ο έφηβος να αναπτύξει κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες
να αναγνωρίσει τις αναπτυξιακές και συναισθηματικές του ανάγκες
να ενισχύσει την πεποίθηση στον εαυτό του.
να μάθει να χειρίζεται τις σκέψεις του, και να ελέγχει τα συναισθήματά του
να γίνει λειτουργικός ακροατής και να εκφράζει τις πεποιθήσεις και τις καταστάσεις που βιώνει.
Οι έφηβοι συνήθως χρειάζονται βοήθεια σε ζητήματα όπως:

Η εφηβική κατάθλιψη
Διατροφικές διαταραχές
Επιθετικότητα
Απάθεια
Χρήση ουσιών
Εξάρτηση από το διαδίκτυο
Άγχος
Αναβλητικότητα και αποφυγή
Χαμηλή Αυτοπεποίθηση
Παραβατική συμπεριφορά

=======================

Κλινική Ψυχολογία

Κλινική Ψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, τη μη φυσιολογική συμπεριφορά και τα ψυχιατρικά προβλήματα. Ο τομέας αυτός της Ψυχολογίας εστιάζει στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων ανθρώπινων προβλημάτων και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς κλάδους της Ψυχολογίας.

Η Κλινική Ψυχολογία είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην στερεότυπη εικόνα του Ψυχολόγου- Ψυχοθεραπευτή διότι ασχολείται ερευνητικά και πρακτικά με όλο το φάσμα των ψυχικών δυσκολιών. Το κεντρικό θέμα του επιστημονικού αυτού τομέα είναι η παρατήρηση, η επεξεργασία και η αλλαγή της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Η Κλινική Ψυχολογία τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο συνεργάζεται ενεργά με την ιατρική συμβάλλοντος στην καλύτερη και γρηγορότερη θεραπεία των ατόμων βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα ζωής τους.

Ο κλινικός λοιπόν Ψυχολόγος είναι θεωρητικά και κλινικά καταρτισμένος ώστε να βοηθήσει άτομα με ψυχικές διαταραχές. Πληροί τα κριτήρια ώστε να διαχειριστεί διαγνωστικά και ψυχοθεραπευτικά άτομα με ποικίλα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος, θυμός κ.ά.

Ο κλινικός ψυχολόγος χρησιμοποιεί θεραπεία μέσω λεκτικής επικοινωνίας όπως η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.
Οι θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιεί εστιάζουν στην αλλαγή των δυσλειτουργικών προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς όπως εκείνα που εντοπίζονται σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους, χωρίς χρήση φαρμάκων.

Στόχος της Ψυχοθεραπείας από τον Κλινικό Ψυχολόγο είναι η ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων, η γνωστική αναδόμηση -δηλαδή η ανάκτηση λειτουργικών τρόπων σκέψης- με απώτερο στόχο την αύξηση της λειτουργικότητας (πνευματικής- ψυχικής-σωματικής).

Τα προσόντα και η κατάρτιση των Κλινικών Ψυχολόγων

Ο Κλινικός Ψυχολόγος έχει ειδικευτεί στην Αξιολόγηση, Διάγνωση και Θεραπεία ψυχικών διαταραχών.

Οι Κλινικοί Ψυχολόγοι ολοκληρώνουν το βασικό πτυχίο στην Ψυχολογία από αναγνωρισμένο ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π και κατόπιν μεταπτυχιακή εξειδίκευση και κατά

Ενήλικη Ψυχοθεραπεία

Η ενήλικη ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ψυχικές δυσκολίες, αλλά και σε ενήλικες που επιθυμούν και επιλέγουν να διαμορφώσουν μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους αυξάνοντας την αυτογνωσία, την αυτονομία και την αυτενέργειά τους.

Η ζωή είναι εμπλουτισμένη με συχνές δοκιμασίες τις οποίες καλούμαστε όλοι μας να διαχειριστούμε. Άλλοτε αισθανόμαστε επαρκείς να χειριστούμε τις προκλήσεις αυτές, ενώ άλλες φορές νιώθουμε αδύναμοι, «χαμένοι», φοβισμένοι. Τις στιγμές που αισθανόμαστε αδύναμοι, τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε τα αντιλαμβανόμαστε τεράστια, πολύπλοκα και άλυτα. Κάποιοι μάλιστα εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους καθώς τις θεωρούν ανέλπιδες. Σε αυτή την ψυχολογική κατάσταση κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον τρόπο που θα επιθυμούσε και θα μπορούσε. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται αισθήματα καταρράκωσης και απελπισίας, τα οποία ενισχύουν τον φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων και οδηγούν σε μειωμένη λειτουργικότητα. Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να ενδυναμώσει νοητικά και συναισθηματικά τον ενήλικα και παρέχει τα γνωστικά εκείνα εφόδια ώστε να διαχειριστεί με υψηλή λειτουργικότητα όλες τις πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής.

Συγκεκριμένα , η Ενήλικη Ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν:

Επίμονη αίσθηση του ανικανοποίητου.
Συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας, άγχους και έντασης.
Έντονες εκρήξεις θυμού.
Χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Ανεξήγητη κόπωση.
Δυσκολίες χαλάρωσης και ύπνου.
Δυσκολίες επικοινωνίας στις συζυγικές, οικογενειακές, εργασιακές και διαπροσωπικές σχέσεις.
Αγχώδεις διαταραχές (φοβίες, κρίσεις πανικού κ.ά)
Κατάθλιψη.
Απώλεια, πένθος.
Διαταραχές διατροφής (παχυσαρκία, ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία).
Προβλήματα που συνδέονται με την συμπεριφορά του παιδιού τους.
Ένταση και άγχος στην οικογένεια εξαιτίας της δυσκολίας των μελών ναDescrizione: http://www.sotiriataktikou.gr/ergotaksio/images/trasparent12.gifαντιμετωπίσουν την ύπαρξη χρόνιων ασθενειών.
Επίμονες αρνητικές σκέψεις κ. ά.

Κλινική Ψυχολογία

 

cropped-cropped-contact_top.jpg

Κλινική Ψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, τη μη φυσιολογική συμπεριφορά και τα ψυχιατρικά προβλήματα. Ο τομέας αυτός της Ψυχολογίας εστιάζει στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων ανθρώπινων προβλημάτων και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς κλάδους της Ψυχολογίας.

Η Κλινική Ψυχολογία είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην στερεότυπη εικόνα του Ψυχολόγου- Ψυχοθεραπευτή διότι ασχολείται ερευνητικά και πρακτικά με όλο το φάσμα των ψυχικών δυσκολιών. Το κεντρικό θέμα του επιστημονικού αυτού τομέα είναι η παρατήρηση, η επεξεργασία και η αλλαγή της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Η Κλινική Ψυχολογία τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο συνεργάζεται ενεργά με την ιατρική συμβάλλοντος στην καλύτερη και γρηγορότερη θεραπεία των ατόμων βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα ζωής τους.

Ο κλινικός λοιπόν Ψυχολόγος είναι θεωρητικά και κλινικά καταρτισμένος ώστε να βοηθήσει άτομα με ψυχικές διαταραχές. Πληροί τα κριτήρια ώστε να διαχειριστεί διαγνωστικά και ψυχοθεραπευτικά άτομα με ποικίλα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος, θυμός κ.ά.

Ο κλινικός ψυχολόγος χρησιμοποιεί θεραπεία μέσω λεκτικής επικοινωνίας όπως η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.
Οι θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιεί εστιάζουν στην αλλαγή των δυσλειτουργικών προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς όπως εκείνα που εντοπίζονται σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους, χωρίς χρήση φαρμάκων.

Στόχος της Ψυχοθεραπείας από τον Κλινικό Ψυχολόγο είναι η ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων, η γνωστική αναδόμηση -δηλαδή η ανάκτηση λειτουργικών τρόπων σκέψης- με απώτερο στόχο την αύξηση της λειτουργικότητας (πνευματικής- ψυχικής-σωματικής).

Τα προσόντα και η κατάρτιση των Κλινικών Ψυχολόγων

Ο Κλινικός Ψυχολόγος έχει ειδικευτεί στην Αξιολόγηση, Διάγνωση και Θεραπεία ψυχικών διαταραχών.

Οι Κλινικοί Ψυχολόγοι ολοκληρώνουν το βασικό πτυχίο στην Ψυχολογία από αναγνωρισμένο ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π και κατόπιν μεταπτυχιακή εξειδίκευση