Αρχείο κατηγορίας Άρθρα

Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογής

limit1  Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογή

       1. Σε τι χρησιμεύουν τα όρια

 

  • Η θέσπιση ορίων είναι μια διαδικασία που διαρκεί σε όλη μας τη ζωή. Είναι μια διαδικασία που συνοδεύεται από δοκιμασίες και λάθη και την οποία έχουν ανάγκη τα παιδιά. Το όριο είναι Αγάπη, είναι φροντίδα και συνιστά μια υπεύθυνη και ώριμη στάση των γονέων προς το παιδί.
  • Καταρχήν, τα όρια παρέχουν ασφάλεια. Οι γονείς που θέτουν σωστά όρια βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη σε εκείνους και στον εαυτό τους παρέχοντας σαφή μηνύματα διαπαιδαγώγησης. Ασφαλώς η θέσπιση των ορίων από την πλευρά των γονιών σημαίνει αυτόματα και την τήρηση πρώτιστα από τους ίδιους.
  • Τα όρια ΔΕΝ σημαίνουν υπερπροστασία και στέρηση της ελευθερίας. Αντιθέτως τα σωστά όρια πλάθουν αυτοδύναμα παιδιά.

Συνέχεια ανάγνωσης Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογής

«Η κρίση των διαζυγίων». Γιατί τόση ένταση στις σχέσεις..

 

diazigio-708_0

Η εμμονή  να αλλάξουμε τον σύντροφό μας…

Της Τακτικού Σωτηρίας MSc Κλινικής Ψυχολόγου- Παιδοψυχολόγου

Ποιά είναι άραγε η αιτία των τόσων αποτυχημένων γάμων στις μέρες μας ;Τα διαζύγια αλλά και οι κρυφές «παράνομες» σχέσεις θέτουν ένα νέο επίπεδο ανάλυσης για το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων. Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των χωρισμών σηματοδοτεί την εποχή όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμβιώσουν και να συζήσουν. Αδυνατούν να διαχειριστούν, από κοινού, καταστάσεις, δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού ή απλούστερα δεν θέλουν να «έχουν κάποιον πάνω από το κεφάλι τους».

Πώς μπορούν να εξηγηθούν όλα τα παραπάνω ; Μήπως η «κρίση των διαζυγίων» είναι άλλη μία κρίση, λογικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που διέπει όλο τον κόσμο; Ή μήπως η αιτία είναι κάτι ανώτερο των οικονομικών, όπως για παράδειγμα μία τάση των ανθρώπων για εξουσία;

Συνέχεια ανάγνωσης «Η κρίση των διαζυγίων». Γιατί τόση ένταση στις σχέσεις..

Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους πλήττουν την υγεία μας καθημερινά. Μην τα αγνοείτε!

 

imagesΤης Σωτηρίας Τακτικού MSc Κλινικής Ψυχολόγου Παιδοψυχολόγου

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η καρδιά μου θα σπάσει» όταν έχουμε άγχος, αλλά και «νιώθω ένα βάρος στο κεφάλι μου» ή «δε μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ» σε περιόδους θλίψης, είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά παραδείγματα που δείχνουν την άμεση και άρρηκτη σχέση που έχει η ψυχική μας κατάσταση με το σώμα μας.

Άγχος και σωματικά συμπτώματα

Αν παρατηρήσουμε πότε γίνονται πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα που μας προκαλούν δυσφορία, θα δούμε ότι αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους. Όταν νιώθουμε άγχος, το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) ενεργοποιείται, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον «κίνδυνο». Η εγρήγορση για δράση επιτυγχάνεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς και την ένταση των μυών. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας.

Ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένες ποσότητες άγχους, ενώ, όταν τα επίπεδα του άγχους μεγαλώνουν δραματικά, τα δυσάρεστα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα.

Συνέχεια ανάγνωσης Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους πλήττουν την υγεία μας καθημερινά. Μην τα αγνοείτε!

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους.

%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82Οι γονείς συνηθίζουν να επαινούν τα παιδιά τους για όλα όσα κάνουν με επιτυχία, θεωρώντας πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να τα επιβραβεύσουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μάλιστα πως ο υπερβολικός και σε λάθος κατεύθυνση έπαινος, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Η Carol Dweck , καθηγήτρια ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Stanford, ερευνά εδώ και 40 χρόνια το πώς «επιτυγχάνουν» οι άνθρωποι και ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην επιτυχία αυτή. Τα τελευταία 14 χρόνια ασχολείται στο πλαίσιο αυτό, με το πώς ο έπαινος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των παιδιών σε διάφορους τομείς.

Συνέχεια ανάγνωσης Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους.

Η σωστή προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά.

81-%ce%b7-%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b5Της Σωτηρίας Τακτικού –  MSc  Παιδοψυχολόγου Κλινικής Ψυχολόγου

Το καλοκαίρι δίνει πλέον την σκυτάλη του στον Σεπτέμβρη με παιδιά και γονείς έτοιμοι να υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά. Αυτή η μεταβατική φάση μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, σε ένα νέο σχολείο ή αν περνούν την πόρτα του δημοτικού ή του γυμνασίου για πρώτη φορά. Οι γονείς είναι ωφέλιμο να ελαττώσουν το άγχος τους για  να είναι λειτουργικοί. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να οργανωθούν, να προγραμματίσουν τη νέα σχολική χρονιά και να φροντίσουν ώστε το παιδί τους να λάβει τα απαραίτητα εφόδια από την αρχή. Οπότε, εστιάζοντας στη φροντίδα και στη στήριξη του παιδιού τους, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να είναι έτοιμο για το σχολείο.

Συνέχεια ανάγνωσης Η σωστή προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά.

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία. Η Αλήθεια πίσω από τις αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της!

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία.

Η Αλήθεια πίσω από τις αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της!

 

Γράφει η Σωτηρία Τακτικού-  MSc  Κλινική Ψυχολόγος  Παιδοψυχολόγος

%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%85Η παχυσαρκία είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη και η πιο δύσκολα ιάσιμη ιατρική κατάσταση. Συνιστά μια δύσκολη χρόνια διαταραχή που συχνά παρουσιάζει υφέσεις  και υποτροπές και έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των πασχόντων.

Ψυχοκοινωνικές επιδράσεις και συνέπειες της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας

Συνέχεια ανάγνωσης Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία. Η Αλήθεια πίσω από τις αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της!