Αρχείο κατηγορίας Άρθρα

Οι ενδοοικογενειακές σχέσεις δοκιμάζονται στα χρόνια του κορωνοιού…

γράφει η Τακτικού Σωτηρία
Msc Κλινική Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Τα μηνύματα από τους επιστήμονες της χώρας είναι ενθαρρυντικά. Οι προσπάθειες των συμπολιτών μας να περιοριστούν εντός των “τεσσάρων τοιχών” φαίνεται να κερδίζουν την μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού..

Τι συμβαίνει όμως με την μάχη για την ενδοοικογενειακή και ψυχική μας ισορροπία?

Οι οικογενειακές σχέσεις στο σύνολο τους, οι σχέσεις του ζευγαριού, οι σχέσεις γονέων – παιδιών, οι σχέσεις των αδελφών σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση… Είτε με την μορφή της κοινωνικής απομόνωσης που μας στερεί τη συναναστροφή με αγαπημένα μας πρόσωπα , είτε με τη μορφή του εγκλεισμού που μας επιβάλλει την εκτενή συναναστροφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε μια στενή σχέση.

Ξαφνικά οι περισσότεροι άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τις δουλειές τους και να μείνουν στο σπίτι με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον καθέναν από εμάς. Το άγχος ενισχύθηκε, ο χρόνος φαντάζει άπλετος και η διάθεση για λειτουργικές ασχολίες άρχισε να στερεύει.

“Είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το χρόνο εποικοδομητικά με τα παιδιά μας και το σπίτι μας… ” προτείνει η αρθρογραφία …Πρόταση η οποία πολλές φορές γεννά περισσότερο άγχος αφού πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν την ψυχική ηρεμία και δύναμη να το πράξουν όπως “πρέπει”.

Και σαν να μην φθάνει όλο αυτό ξεκίνησαν με έντονο ρυθμό σε πολλά σπίτια οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.. Σε κάποιους “τυχερούς” συνανθρώπους μας , που δόθηκε η “άδεια” να συνεχίσουν τις εργασίες τους , δεν είχαν τόσο χρόνο για σκέψεις άγχους και τσακωμούς.. Οι υπόλοιποι “λιγότερο τυχεροί” παρέμειναν στο σπίτι σε απόσταση αναπνοής με όλα τα μέλη της οικογένειας τους. Μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση για τους περισσότερους. Ωστόσο, η τόσο στενή επαφή δεν μπορεί να διαταράξει ολιστικά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα της επιστήμης της Ψυχολογίας.

Οι σχέσεις που πλήττονται σοβαρά, είτε είναι σχέσεις συζύγων είτε σχέσεις γονέων – παιδιών , ήδη αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες. Απλά τώρα ήρθαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα που τόσο καιρό απέφευγαν καλύπτοντάς τα με τις εκτενείς ώρες εργασίας, την πολύωρη απασχόληση των παιδιών εκτός σπιτιού , τις κοινωνικές εξόδους , τις παράλληλες σχέσεις… Είναι άλλωστε συνήθης τακτική κάτι που μας ταλαιπωρεί συναισθηματικά να το αφήνουμε στην άκρη γιατί δεν νιώθουμε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, το αίσθημα του φόβου που προκαλεί μια πανδημία, πολύ συχνά εκφράζεται μεταμορφωμένο σε θυμό, κάνοντας την επικοινωνία να φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη.

Πρόσφατες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο φέρουν υψηλά ποσοστά διαγυζίων, ενδοοιγενειακών εντάσεων και ψυχικών διαταραχών.
Είναι καιρός να παλέψουμε για την ψυχική μας υγεία ο καθένας με προσωπική ευθύνη και προσπάθεια. Μόνο όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τον ευατό μας και διαχειριστούμε τις ατομικές μας δυσκολίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση επικοινωνίας στις σχέσεις .

Οι άνθρωποι δίπλα μας έχουν ανάγκη την προσωπική τους ηρεμία αλλά και την ομαλή επικοινωνία μαζί μας. Κάθε μέλος της οικογένειας αξίζει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο αλλά και τον χρόνο συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η βασική ισορροπία στην ανθρώπινη συμβίωση και να βγούμε όρθιοι απέναντι στον “κορωνοιό της ψυχικής μας υγείας” .

Όταν οι προσωπικές εντάσεις εκτονώνονται συνεχώς στους δικούς μας ανθρώπους τότε έχουμε χάσει τον δρόμο της ισορροπίας και οδεύουμε σε δύσβατα μονοπάτια επικοινωνίας και ψυχικών διαταραχών.

Την στιγμή που τα ενδοοικογενειακά τραύματα, οι νευρικοί κλονισμοί των υπερβολικά κουρασμένων μανάδων και η νευρικότητα των παιδιών/εφήβων θα είναι εκτός ελέγχου, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσουμε την Ελληνική οικογένεια.

Οι αγώνες εναντίον του Κορονοϊού σίγουρα θα κερδηθούν, διότι παρόλο που ο Κορονοϊός έχει ισχυρά κύτταρα, η επιστήμη έχει πολλαπλά εργαλεία στην διάθεση της να βάλει σε εφαρμογή για να ανταπεξέλθει. Σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο, ο οποίος όταν νοσήσει η ψυχή του η θεραπεία δεν είναι και τόσο δεδομένη.

Εύχομαι σε όλους τους συνανθρώπους μου δύναμη και καθαρή σκέψη…

Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογής

limit1  Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογή

       1. Σε τι χρησιμεύουν τα όρια

 

  • Η θέσπιση ορίων είναι μια διαδικασία που διαρκεί σε όλη μας τη ζωή. Είναι μια διαδικασία που συνοδεύεται από δοκιμασίες και λάθη και την οποία έχουν ανάγκη τα παιδιά. Το όριο είναι Αγάπη, είναι φροντίδα και συνιστά μια υπεύθυνη και ώριμη στάση των γονέων προς το παιδί.
  • Καταρχήν, τα όρια παρέχουν ασφάλεια. Οι γονείς που θέτουν σωστά όρια βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη σε εκείνους και στον εαυτό τους παρέχοντας σαφή μηνύματα διαπαιδαγώγησης. Ασφαλώς η θέσπιση των ορίων από την πλευρά των γονιών σημαίνει αυτόματα και την τήρηση πρώτιστα από τους ίδιους.
  • Τα όρια ΔΕΝ σημαίνουν υπερπροστασία και στέρηση της ελευθερίας. Αντιθέτως τα σωστά όρια πλάθουν αυτοδύναμα παιδιά.

Συνέχεια ανάγνωσης Θέτω σωστά όρια στα παιδιά – διατηρώντας την ελευθερία επιλογής

«Η κρίση των διαζυγίων». Γιατί τόση ένταση στις σχέσεις..

 

diazigio-708_0

Η εμμονή  να αλλάξουμε τον σύντροφό μας…

Της Τακτικού Σωτηρίας MSc Κλινικής Ψυχολόγου- Παιδοψυχολόγου

Ποιά είναι άραγε η αιτία των τόσων αποτυχημένων γάμων στις μέρες μας ;Τα διαζύγια αλλά και οι κρυφές «παράνομες» σχέσεις θέτουν ένα νέο επίπεδο ανάλυσης για το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων. Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των χωρισμών σηματοδοτεί την εποχή όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμβιώσουν και να συζήσουν. Αδυνατούν να διαχειριστούν, από κοινού, καταστάσεις, δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού ή απλούστερα δεν θέλουν να «έχουν κάποιον πάνω από το κεφάλι τους».

Πώς μπορούν να εξηγηθούν όλα τα παραπάνω ; Μήπως η «κρίση των διαζυγίων» είναι άλλη μία κρίση, λογικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που διέπει όλο τον κόσμο; Ή μήπως η αιτία είναι κάτι ανώτερο των οικονομικών, όπως για παράδειγμα μία τάση των ανθρώπων για εξουσία;

Συνέχεια ανάγνωσης «Η κρίση των διαζυγίων». Γιατί τόση ένταση στις σχέσεις..

Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους πλήττουν την υγεία μας καθημερινά. Μην τα αγνοείτε!

 

imagesΤης Σωτηρίας Τακτικού MSc Κλινικής Ψυχολόγου Παιδοψυχολόγου

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η καρδιά μου θα σπάσει» όταν έχουμε άγχος, αλλά και «νιώθω ένα βάρος στο κεφάλι μου» ή «δε μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ» σε περιόδους θλίψης, είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά παραδείγματα που δείχνουν την άμεση και άρρηκτη σχέση που έχει η ψυχική μας κατάσταση με το σώμα μας.

Άγχος και σωματικά συμπτώματα

Αν παρατηρήσουμε πότε γίνονται πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα που μας προκαλούν δυσφορία, θα δούμε ότι αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους. Όταν νιώθουμε άγχος, το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) ενεργοποιείται, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον «κίνδυνο». Η εγρήγορση για δράση επιτυγχάνεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς και την ένταση των μυών. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας.

Ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένες ποσότητες άγχους, ενώ, όταν τα επίπεδα του άγχους μεγαλώνουν δραματικά, τα δυσάρεστα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα.

Συνέχεια ανάγνωσης Ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους πλήττουν την υγεία μας καθημερινά. Μην τα αγνοείτε!

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους.

%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82Οι γονείς συνηθίζουν να επαινούν τα παιδιά τους για όλα όσα κάνουν με επιτυχία, θεωρώντας πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να τα επιβραβεύσουν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μάλιστα πως ο υπερβολικός και σε λάθος κατεύθυνση έπαινος, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Η Carol Dweck , καθηγήτρια ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Stanford, ερευνά εδώ και 40 χρόνια το πώς «επιτυγχάνουν» οι άνθρωποι και ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην επιτυχία αυτή. Τα τελευταία 14 χρόνια ασχολείται στο πλαίσιο αυτό, με το πώς ο έπαινος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των παιδιών σε διάφορους τομείς.

Συνέχεια ανάγνωσης Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους.

Η σωστή προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά.

81-%ce%b7-%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b5Της Σωτηρίας Τακτικού –  MSc  Παιδοψυχολόγου Κλινικής Ψυχολόγου

Το καλοκαίρι δίνει πλέον την σκυτάλη του στον Σεπτέμβρη με παιδιά και γονείς έτοιμοι να υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά. Αυτή η μεταβατική φάση μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, σε ένα νέο σχολείο ή αν περνούν την πόρτα του δημοτικού ή του γυμνασίου για πρώτη φορά. Οι γονείς είναι ωφέλιμο να ελαττώσουν το άγχος τους για  να είναι λειτουργικοί. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να οργανωθούν, να προγραμματίσουν τη νέα σχολική χρονιά και να φροντίσουν ώστε το παιδί τους να λάβει τα απαραίτητα εφόδια από την αρχή. Οπότε, εστιάζοντας στη φροντίδα και στη στήριξη του παιδιού τους, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να είναι έτοιμο για το σχολείο.

Συνέχεια ανάγνωσης Η σωστή προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά.

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία. Η Αλήθεια πίσω από τις αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της!

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία.

Η Αλήθεια πίσω από τις αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της!

 

Γράφει η Σωτηρία Τακτικού-  MSc  Κλινική Ψυχολόγος  Παιδοψυχολόγος

%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%85Η παχυσαρκία είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη και η πιο δύσκολα ιάσιμη ιατρική κατάσταση. Συνιστά μια δύσκολη χρόνια διαταραχή που συχνά παρουσιάζει υφέσεις  και υποτροπές και έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των πασχόντων.

Ψυχοκοινωνικές επιδράσεις και συνέπειες της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας

Συνέχεια ανάγνωσης Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία. Η Αλήθεια πίσω από τις αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της!