Παιδική Ψυχοθεραπεία

paidiki_top

Η Σωτηρία Τακτικού προσφέρει τις υπηρεσίες της σε παιδιά από τριών  έως δώδεκα ετών. Η ψυχοθεραπεία των παιδιών χρησιμοποιεί την επικοινωνία ως θεραπευτικό μέσο.

Με βάση τις αρχές  της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Θεραπείας κυρίως, τα παιδιά ενθαρρύνονται μέσα από το λόγο, το θεραπευτικό παιχνίδι, την δημιουργική εξιστόρηση, την ανάληψη διαφορετικών ρόλων  κ.ά , να εκφράσουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους.
Απώτερος στόχος είναι τα παιδιά να διαχειρίζονται λειτουργικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους ώστε να ζουν χαρούμενα και αρμονικά στο ευρύτερο περιβάλλον τους.
Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή από όλους (παιδί- γονείς- θεραπευτή). Οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού, καθώς ασκούν μεγάλη επιρροή. Για το λόγο αυτό, καθίσταται  σημαντική η σταθερή και τακτική συνεργασία με την ειδικό παιδοψυχολόγο, προκειμένου να συμβάλουν κι εκείνοι υποστηρικτικά στην θεραπεία του παιδιού τους.

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία του παιδιού αποτελεί η σχέση που θα καλλιεργηθεί μεταξύ του παιδιού και της ψυχοθεραπεύτριας. Το παιδί είναι απαραίτητο να αισθανθεί πως μπορεί να εκφράσει τα πιο βαθειά του συναισθήματα και σκέψεις χωρίς φόβο να απορριφθεί,  με την εμπιστοσύνη ότι η θεραπεύτρια ακούει με προσοχή, δίχως να αγχώνεται ή να πληγώνεται από αυτά που εκφράζονται. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα είναι πρόθυμο και ικανό να κατακτήσει τους στόχους του θεραπευτικού προγράμματος και να γίνει πάλι χαρούμενο και λειτουργικό.

Η θεραπεία επιτελείται σ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εμπλουτισμένο με σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα για την παιδική ψυχοθεραπεία. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ευχάριστος για το παιδί , για να μην νιώθουν ότι μπαίνουν σ ένα περιβάλλον αυστηρό και αποστειρωμένο. Είναι λιτός, δίχως πολλά εξωτερικά ερεθίσματα (παιχνίδια κι άλλα αντικείμενα) ώστε να μην διασπάται η προσοχή του παιδιού  και να επικεντρώνεται στην επικοινωνία με τον θεραπευτή. Τα παιχνίδια και  λοιπά εκπαιδευτικά μέσα χρησιμοποιούνται  επιλεκτικά  ως βοηθητικά μέσα για την διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Η ψυχοθεραπεία των παιδιών απευθύνεται σε παιδιά που εμφανίζουν:

• Συναισθηματικές διαταραχές ( άγχος, φοβίες, κατάθλιψη)

• Συναισθηματικές δυσκολίες (προσκόλληση στον γονέα- άγχος αποχωρισμού, δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο, επίμονοι εφιάλτες, υπέρμετρη εσωστρέφεια ή ντροπαλότητα, αδελφική ζήλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, τραυματικές εμπειρίες κ.ά.)

• Προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, ξεσπάσματα ανεξέλεγκτου θυμού, διάσπαση προσοχής- υπερκινητικότητα, απουσία αυτοελέγχου, νυχτερινή ενούρηση, υπερβολική ανάγκη προσοχής κ.ά.)
• Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ): ΑΥΤΙΣΜΟΣ, ΑSPERGER. Στα παιδιά με ΔΑΔ εφαρμόζεται από την ψυχοθεραπεύτρια η μέθοδος Πρώιμης Εντατικής Παρέμβασης στον Αυτισμό (Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς ABA Lovvas). Η θεραπεία πρώιμης παρέμβασης ABA (Applied Behavioral Analysis)έχει, μέσα από πολλές έρευνες, αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό ως μια από τιςαποτελεσματικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, για τα παιδιά με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή