Ψυχολόγος Καλαμάτα | τηλ: 2721021311 | κιν: 6948115595 | email: info@sotiriataktikou.gr

 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Παιδοψυχολογία

Από την προγεννητική ανάπτυξη έως και την εφηβεία
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣΠαιδοψυχολογία

Παιδοψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που επικεντρώνεται στο νου και τη συμπεριφορά των παιδιών, από την προγεννητική ανάπτυξη έως και την εφηβεία.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος της Παιδοψυχολογίας ερευνά την νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε αυτόν τον κλάδο περιλαμβάνουν την γενετική, την ανάπτυξη της γλώσσας, την προσωπικότητα, τους ρόλους των φύλων, τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Η συμβουλή του Παιδοψυχολόγου είναι διττός καθώς εστιάζει στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την ενδεχόμενη ψυχοπαθολογία του. Λανθασμένα ο ρόλος του παιδοψυχολόγου είναι συνυφασμένος μόνο με την ψυχοπαθολογία. Η επιστήμη της Παιδοψυχολογίας περιλαμβάνει τον αξιοσημείωτο κλάδο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας (Child Development) όπου και διερευνάται η ανάπτυξη του ατόμου από την στιγμή της σύλληψης και την εμβρυακή έως και την εφηβική ηλικία.

ψυχολόγος καλαμάτα
  • ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  • ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
  • ΠΡΟΣΟΝΤΑ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Ο ρόλος του παιδοψυχολόγου

Σε κάθε περίοδο της ζωής του το παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες – σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο, γι’ αυτό και διενεργείται επιστημονική έρευνα σε όλες τις επιμέρους αναπτυξιακές ηλικίες- στάδια. Μέσα από την κατανόηση όλων αυτών των παραγόντων, λοιπόν, ο Αναπτυξιακός Παιδοψυχολόγος είναι επιστημονικά καταρτισμένος ώστε να στηρίξει ουσιαστικά το άτομο που τον χρειάζεται- να διαμορφώσει κατάλληλα το περιβάλλον- ενισχύοντας την ομαλή γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και κατ’ επέκτασιν την ανάπτυξη των κοινωνικών του σχέσεων.

Ψυχοπαθολογία παιδιού

Κατά δεύτερον, η επιστήμη της Παιδοψυχολογίας εστιάζει στον τομέα της Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού (Child Psychopathology). Η ψυχοπαθολογία του παιδιού είναι η εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Η Διαταραχή Συμπεριφοράς, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) (αυτισμός, asperger κ.ά) είναι παραδείγματα της παιδικής ψυχοπαθολογίας. Ο πλήρης κατάλογος των επίσημων διαγνωστικών κωδικών και η ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών της υγείας μπορεί να βρεθεί στο DSM IV TR (εγχειρίδιο διαφορικής διάγνωσης).

Συνεπώς, ο ρόλος του επιστημονικά καταρτισμένου Παιδοψυχολόγου είναι διττός. Εστιάζεται τόσο στην ανάλυση και ομαλή ανάπτυξη της πολύπλευρης προσωπικότητας του παιδιού (προληπτική παρέμβαση), όσο και στην διάγνωση και θεραπεία της ενδεχόμενης Ψυχοπαθολογίας του (ψυχοθεραπεία).

Η κατάρτιση του παιδοψυχολόγου

Οι παιδοψυχολόγοι συμπληρώνουν βασικό πτυχίο στην Ψυχολογία από αναγνωρισμένο ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π και κατόπιν μεταπτυχιακή εξειδίκευση και κατάρτιση που περιλαμβάνει κλινική πρακτική άσκηση με εποπτεία.

Η αλλαγή είναι μία εσωτερική υπόθεση
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Σωτηρία Τακτικού
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Που βοηθά

Διαταραχές
Διαταραχές Συναισθήματος & Διάθεσης (Άγχος, Λύπη, Φοβίες, Χαμηλή αυτοεκτίμηση, Αλλαγές διάθεσης)
Επιθετικότητα
Αντικοινωνική συμπεριφορά (Επιθετικότητα, Θυμός /ξεσπάσματα, Μη συνεργατικότητα, Εναντίωση, Απομόνωση, Bullying, Προβλήματα με συνομηλίκους)
Διάσπαση προσοχής
Υπερκινητικότητα – Παρορμητικότητα Αξιολόγηση του νοητικού και συναισθηματικού δυναμικού
Εθισμός/Ανορεξία
Εξάρτηση από Internet - Ψυχογενής ανορεξία – Βουλιμία
Προβλήματα
Αναπτυξιακά & Νευρολογικά προβλήματα (Αυτισμός, Νοητική Υστέρηση, Μαθησιακές δυσκολίες)
Τραυματικά Γεγονότα
Θάνατος- Απώλεια, Παρενόχληση-Κακοποίηση, Ατυχήματα
ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Ψυχική υγεία σε ενήλικες, παιδιά, ζευγάρια & οικογένειες

https://sotiriataktikou.gr/wp-content/uploads/2021/12/service_01.jpg

Κλινική Ψυχολογία

Κλινική Ψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, τη μη φυσιολογική συμπεριφορά και τα ψυχιατρικά προβλήματα.

https://sotiriataktikou.gr/wp-content/uploads/2018/09/post_05.jpg

Παιδοψυχολογία

Παιδοψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που επικεντρώνεται στο νου και τη συμπεριφορά των παιδιών, από την προγεννητική ανάπτυξη έως και την εφηβεία.

https://sotiriataktikou.gr/wp-content/uploads/2022/02/hero_testimonials.jpg

Ενήλικη ψυχοθεραπεία

Η ενήλικη ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ψυχικές δυσκολίες, αλλά και σε ενήλικες που επιθυμούν και επιλέγουν να διαμορφώσουν μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους αυξάνοντας την αυτογνωσία, την αυτονομία και την αυτενέργειά τους.

bt_bb_section_top_section_coverage_image